HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nem elégedettek a szudáni Abyei törzsei

2009.07.26. 03:48 silenthunter

Ahogy ezen az oldalon is beszámoltunk róla, néhány napja döntött egy nemzetközi döntőbíróság az Észak- és Dél-Szudán határán fekvő Abyei régió határairól. Akkor úgy tűnt, a döntés mindenkit kielégít - észak olajmezőket kapott pluszban, dél viszont a helyi törzsek számára elegendő területet legeltetéshez. A döntés makrószinten jónak tűnt, azonban most a helyben lakó és érintett törzsek felszólaltak ellene. A déli, fekete afrikai Dinka Ngok törzs azt kifogásolta, hogy az (északi) elnök, Omar Beshir a befolyó olajjövedelmekből a határ túloldalán fekvő arab Missiriya törzs számára elérhető szolgáltatásokat kívánja fejleszteni, szerintük az ő rovásukra. A törzs egyik vezetője emlékeztette az elnököt: ők is Szudánhoz tartoznak, ezért egyenlő bánásmódot kérnek. Ennek szöges ellentettjét fogalmazta meg a magát a Missiriya törzs "emírjének" nevező egy vezető: szerintük az olaj nem fontos, nekik a Bahr el-Arab folyótól északra lévő összes terület kellene, legeltetés miatt, merthogy az elvileg az övék lenne és nem a Dinkáké. Nem tudok állást foglalni a kérdésben, a különböző nézőpontok bemutatását azért tartottam fontosnak, mert jól látni, milyen nehéz mikró- vagy akár mezoszinten jól működő döntéseket hozni még körültekintőnek tűnő makro-hozzáállás esetén is. Egyébként van remény a békés folytatásra: mind a Missiriya emir, mind a Dinka szultán a két törzs közti békét nevezte a legfontosabbnak.

Közép-Afrikában csapott le az ugandai LRA lázadó csoport, amely Kongó, Szudán és Közép-Afrika határvidékén portyázik és menekül a helyi hadseregek elől. Ezúttal Ligoua falucska járt pórul, a lakosság bejelentésére azonban azonnal az LRA nyomába eredt az ugandai hadsereg, melynek csapatai közép-afrikai földön, Haut-Mbomou prefektúrában is folytatták az LRA üldözését. Közben az északkeleti Birao városát elhagyta, és Sam Oudja város elhagyására készül az UFDR nevű egykori lázadó csoport, mára kormánybarát milícia. A döntésre a városokban domináns Kara etnikum és az UFDR főként Goula nemzetségbeli legénysége közti egyeztetés után sikerült meghozni, az utóbbi hónapok interetnikus feszültségét enyhítendő.

Ismét etióp csapatok léptek Szomália földjére, a határ menti Kalabeyr és Balanbal településeknél. A január elején kivonult etiópok azóta többször is visszatértek az ország földjére, főként azért, hogy az Etiópiában aktív ONLF lázadók határon túli bázisait felszámolják. Hogy most is erről van-e szó, eddig nem lehet tudni, ilyenkor mindig felmerül a pletyka, hogy esetleg kormánybarát intervencióról lehet szó - ennek esélye most extra kicsi. Közben Szomália partjainál török hajók és egy helikopter lekapcsoltak egy kalózhajót. Az öt kalóz azután esett fogságba, hogy az általuk megtámadni készült hajó segélykérésére a Gediz és Gaziantep fregattok vették üldözőbe őket, és végül ez utóbbi helikoptere és kommandósok bevetésével sikerült legyűrni a fegyvereseket.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán uganda közép afrikai köztársaság dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr621268640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása