HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Sikeres kormányoffenzíva Szomáliában

2009.08.20. 14:58 silenthunter

Három fronton is offenzívába kezdett a szomáliai kormányzat az ország déli részét uraló iszlamista lázadók ellen. A központi részen elért sikerekről korábban már beszámoltunk. Délen, Gedo tartományban a kormányhadsereg az Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák által is támogatott oszlopa elfoglalta a fontos Luq városát, ahonnan az azt eddig uraló Hizbul Islam radikális fegyveresei lövés nélkül távoztak. Külön érdekesség, hogy etióp katonák is a győztes csoport részét képezték - Etiópia hivatalos bejelentése vagy kommentára nélkül. Valamivel északabbra, Hiiraan tartományban Bulo Burte városra támadt a hadsereg egyik oszlopa, a harc kimenetele eddig ismeretlen. A Sharif Ahmed sejk vezette kormány politikailag is igyekszik stabilizálni pozícióit és kiterjeszteni lehetőségeit. A tradícionálisan kormánybarát, északi szakadár Puntland autonóm tartománnyal való egyezkedés mellett a kormánynak sikerült átverekednie a parlamenten a statárium (katonai jog) bevezetését az ország területén, valószínűleg egy átfogó offenzíva előjeleként. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.

Tűzharc tört ki katonák és gerillák közt Nigéria Rivers államában, egy katona megsebesült. Mind a hadsereg, mind a MEND nevű lázadó csoport egymásra mutogat a Sama településen történt incidenssel kapcsolatban: nem is ez a lényeg, hanem hogy a tűzszünet a két fél között ennek ellenére is kitart. Közben kacsának bizonyult a hír, miszerint megkezdődött a katonaság kivonása a dél-nigériai Warri körzetéből. A katonák kivonása a MEND egyik követelése a kormánnyal való békekötéssel kapcsolatban, a hadsereg azonban cáfolta emberei távozását a körzetből, mondván emberei maradnak, amíg a helyzet nem "normalizálódik". Nem éppen a normalizációt szolgálta viszont a hadsereg jelenléte Anambra államban: Onitsha városába 6 ember meghalt, 15 megsérült amikor a helyi rendőrség egy akciócsoportja gerillának nézte a hadsereg egy harccsoportját, és tüzet nyitott rájuk. A katonák viszonozták a tüzet, az áldozatok többsége pedig a kereszttűzben maradt civilek közül került ki - teljesen felesleges áldozatokról beszélünk.

Szerződés aláírásával erősítette meg a 2005-ös szudáni békeszerződést (CPA) annak két akkori résztvevője. A mostani "akciótervet" Gration amerikai különmegbízott hozta tető alá, benne az északi és a déli kormánypárt olyan kérdésekről egyezett meg, amelyek kiegészítik a békeszerződésben meghatározott folyamatot. Dél-Szudán 2011-ben népszavazásra készül: akkor válik el, autonóm régióként, vagy külön országként folytatja majd a terület.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szomália szudán nigéria puntland dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr671325486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása