HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kormányoffenzíva Mogadishuban: eddig 25 halott

2009.05.23. 14:46 silenthunter

Új kormányzati offenzíva kezdődött a szomáliai Mogadishuban a Bakara-piac környénén beásott Hizbul Islam lázadók ellen, amelyben máris 25 ember halt meg (köztük egy újságíró) és 90 további megsebesült. A támadást Hawiye törzsbeli hadurak vezetik, ugyanazok akik néhány napja tartottak találkozót a kormánnyal közös fellépésről (itt a blogon: Túlnyerte magát az Al-Shabaab?). A Hawiyéket az Al-Shabaab lázadók Middle Shabelle tartományba való betörése és Jowhar elfoglalása dühítette fel, az ugyanis tradicionálisan az ő területük. A Bakara-piac már 2007 óta számít az iszlamisták egyik fő központjának a fővárosban. A helyszíni beszámolók szerint a katonák már elfoglaltak két közlekedési csomópontot a város déli részén és a piac-városrész határán állnak. Az AU közben arra kérte az ENSZ BT-t, vezessen be szankciókat Eritrea ellen. Az államot azzal vádolják, pénzeli és fegyvereket ad az iszlamista lázadóknak, ezzel destabilizálva Szomáliát. És hogy a kalózokról se feletkezzünk meg: egy olasz hajó 9 kalózt kapcsolt le, amikor azok egy amerikai zászló alatt hajózó teherszállítót igyekeztek megtámadni. A Maersk Virginia most megúszta: egyik testvérhajója, a Maersk Alabama volt az áprilisi túszdráma főszereplője, mely során egy amerikai kapitány napokig volt a kalózok foglya.

12 katona, köztük egy alezredes eltűnését jelentette be a nigériai hadsereg akciócsoportja (JTF) Delta államban, ahol folytatódnak a MEND-szervezet az olajjövedelmek jobb elosztását követelő lázadói és a kormányerők közti csaták. A MEND szerint egy rajtaütésben megöltek 11 katonát: ezek könnyen lehetnek azonosak az eltűntekkel is. A hadsereg mindenesetre bejelentette hogy nem hagyja abba az akcióját, amíg elő nem kerültek az eltűntek és az elrablásukkal vagy megölésükkel vádolt Tompolo nevű lázadóparancsnok. Az Amnesty International arra kérte a kormányt, hogy csak "ésszerű erőszakot" alkalmazzon, becsléseik szerint ugyanis már eddig is 10.000 ember menekült el és több száz halhatott meg az összecsapásokban, főként az Ijaw népcsoport tagjai.

Franciaország és Szudán egymásra mutogat a csádi-szudáni határ mentén történő erőszakos cselekmények fokozódása miatt. Szudán szerint a franciák pénzelik a csádi lázadóellenes hadműveleteket, Párizs szerint viszont Khartoum pénzeli és látja el a lázadókat - a vicc az, hogy valószínűleg mindkettő igaz. Közben a határ darfúri oldalán az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) 120 új falu felépítését tervezi a menekültek számára, fél milliárd dollár értékben. A tervezetet az AU, az Arab Liga és Khartoum is támogatná.

Rövid hír Kongóból: a keleti Kivu régióban még mindig, sőt egyre inkább jellemző a mindennapos erőszak. Azt azonban egyre nagyobb mértékben a kormánykatonák is okozzák, nem csak az FDRL-lázadók. Bővebben itt és itt.

2 komment

Címkék: franciaország olaj szomália szudán nigéria au csád eritrea darfúr kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr51139190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eppúr 2009.05.24. 21:44:43

"Szudán szerint a franciák pénzelik a csádi lázadóellenes hadműveleteket, Párizs szerint viszont Khartoum pénzeli és látja el a lázadókat - a vicc az, hogy valószínűleg mindkettő igaz."

Tényleg vicc, mert Franciaország és Csád között kölcsönös védelmi szerződés van érvényben, így kutya kötelességük támogatni Csádot.

silenthunter 2009.05.24. 23:38:31

ebben igazad van, némileg pontatlanul fogalmaztam: a szudániaknak az a bajuk, hogy a franciák támogatják (logisztika, tréning, pénz) a szudáni határon átivelő csádi akciókat is. és az már egy tök más sztori.
süti beállítások módosítása