HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Támadásban a kongói hadsereg a hutu lázadók ellen

2009.05.31. 21:39 silenthunter

Elég lassan csepegnek be a hírek Kongóból, annyi most kiderült, hogy csütörtök óta ismét támadásban van Kivu régióban a kormányhadsereg (FADRC) a hutu lázadók (FDLR) ellen. Lubero környékén légitámadást hajtottak végre, és a szárazföldön is felvették a kesztyűt a lakosságot terrorizáló gerillák ellen. Az akciót erőteljesen támogatja az ENSZ; a MONUC misszió kéksisakosai logisztikai és tervezési támogatást nyújtanak a kongóiaknak.

Úgy tűnik, nem sikerül könnyű úton, amnesztiával leszerelni a nigériai lázadókat. A legfontosabb szervezetüknek számító MEND ugyanis bejelentette: az ajánlat rosszul körülírt, diktatórikus, visszás és kipróbálatlan. Jobo Gbomo szóvivő azt is elmondta, a fogságban lévő Henry Okah magas rangú MEND-vezetőn szeretnék teszteltetni egy esetlegesen elfogadható amnesztiát.

Részben kiállt a kalózokért a szomáliai kormányzat: a jelenség okaként legalábbis részben a külföldiek által folytatott partmenti illegális halászatot és toxikus hulladéklerakást nevezte meg, ami megcsappantja a halászok jövedelmét. Ez a kalózjelenség kezelésére létrehozott Contact Group New York-i ülésén hangzott el. A találkozó végkövetkeztetése egyértelműen az volt, hogy a kalózkodást csak egy stabil szomáliai kormányzat kiépítésével lehetne eltűntetni (ezzel mélységesen egyetértek). Szomália elutasítja egy nemzetközi különbíróság létrehozásának gondolatát, szerinte átmenetileg Kenyában kellene ítélkezni a kalózok felett, egy stabil hazai bíróság kiépülése előtt.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália nigéria kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr171155754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása