HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Új gerillacsoport alakult Nigériában: leszakad a dél?

2009.08.18. 02:01 silenthunter

Ahogy arról néhány napja beszámoltunk, a szomáliai kormány a délnyugati Gedo régió visszavételére készül. A hadművelet úgy tűnik, hogy meg is kezdődött: a kormánybarát Ahlu Sunnah Waljamaa (ASW) milíciák benyomultak Balad Hawo városába, átvéve az uralmat az onnan kivonuló iszlamista Al-Shabaab embereitől. A milicisták most Luq városhoz közelítenek, ott a Hizbul Islam nevű radikális szervezet embereinél van a gyeplő, ezért fegyveres összecsapás várható. Az iszlamisták komolyan veszik a fenyegetést: a régióban fekvő, stratégiai fontosságú Bardhere nagyvárosban máris kijárási tilalmat rendeltek el. Az ASW és az Al-Shabaab az ország központi részén is összecsapott egymással: a hetek óta intenzív harcokat látó Galgaduud régió Galad városában ez előbbi csoport emberei kerekedtek felül, a halottak számát 65-re teszik, bár ez túlzó lehet. Hetek óta először a kormányzat erősebbnek tűnik kihívóinál: jól mutatja ezt az is, hogy 55 egykori Hizbul-milicista állt át az oldalukra Hiiraan régióban (eddig inkább fordított átállásokról számolhattunk be). Az erőszakhullám persze folytatódik, főként a fővárosban. Mogadishuban öt ember meghalt, 20 megsebesült, amikor egy a lázadók által kilőtt és a kikötőt célzó lövedék célt tévesztett és egy lakónegyedbe csapódott be. A hadsereg egy járművét aknával próbálták felrobbantani: egy katona meghalt, egy fiatal fiú pedig megsebesült. Bakol régióban a WFP (World Food Program) segélyszervezet bázisát 10 fegyveres támadta meg, a biztonsági őrök azonban visszaverték őket, 3 támadó meghalt.

Miközben a fegyveres csoportok közti vádaskodás ellenére fokozatosan halad előre a nigériai amnesztiaprogram (legutóbb egy 100 fős gerillacsoport adta fel magát, egy bizonyos Soboma George vezetésével), egy új csoport veszélyezteti az ország belső békéjét. Az Urhobo Revolutionary Army (URA) nevű szervezet a Niger-deltában élő Urhobo etnikai csoport jogaiért küzd, és az eddig is létező Ijaw ellenálló csoportok (MEND, Camp 5, NDPVF) szövetségesének tekinti magát. Az URA vállalta magára azt a múlt heti merényletet a Shell egyik létesítménye ellen, ami az egész ország energiaellátását veszélybe sodorta, és további támadásokkal fenyegetett. Ez komoly problémát jelenthet a kormánynak, és felvillantja a nagy déli etnikai csoportok (Ijaw, Igbo, Urhobo) szeparatista törekvéseinek egy új fázisba való átlépésének lehetőségét is.

Megkezdődött az ország északi részén lévő gerillák leszerelése a Közép-Afrikai Köztársaságban. Öt fegyveres csoport decemberben írt alá békeszerződést a kormánnyal, most megkezdődhet a 6 és 10 ezer közé becsült létszámú tagságuk lefegyverzése és integrációja. Az első fázisban, amely egy hónapig tart majd, a kormányzati emberek a terepen próbálják majd felmérni a helyzetet és listázni a gerillákat. A teljes folyamat előreláthatóan 3 évet (36 hónapot) vesz majd igénybe. A leszerelés azonban nem teljes: egyes csoportok, mint a CPJP, nem vesznek részt benne, és továbbra is a fegyveres ellenállás útját választják az érdekérvényesítésre.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr81321128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása