HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Iszlám bíróságok nyílhatnak Szomáliában

2009.04.28. 04:05 silenthunter

Iszlám bíróságot nyitott a helyi Haji Suleiman klán a szomáliai Mogadishuban, aminek feladata a Sharia törvénykezés betartása lenne. 2006 előtt, az iszlamista ICU (Islamic Courts Union, még a nevét is a bíróságokról kapta) uralma idején az ország középső és déli része tele volt hasonló intézményekkel, a részben egykori ICU-vezetőkből álló mostani kormány azonban ellenzi ezt a lépést, ők ugyanis kormányzati szinten szeretnék tartani a törvények betartását. Közben délen az Al-Shabaab szervezet Baidoa városban bezáratta az egyetlen még működő független rádiót, három munkatársát pedig őrizetbe vette. Ők azzal hívták ki maguk ellen a sorsot, hogy a folytatódó letartóztatások ellen tiltakozó civileket szólaltattak meg adásaikban. Északon, Puntland régióban megölték Karkar tartomány kormányzóját: Yasin Hussein Said két klán között próbált elsímítani egy ügyet, azonban végül ő maga is az erőszak áldozatául esett.

Keményen fellép a nigériai hadsereg harccsoportja (JTF) a Niger-delta lázadóival szemben: három bázist is felszámotlak, az egyik összecsapásban 8 fegyveres halt meg, egy másikban fegyverek tömegét zsákmányolták, a harmadikban pedig csak simán megsemmisítettek egy bázist. A JTF szóvivőjeként szolgáló Rabe Abubakar ezredesnek más jó hírei is voltak: Delta államban 3 fegyveres és 20 olajtolvaj esett fogságba, őket a katonaság átadta az illetékes hatóságoknak.

Fegyveres rablásokkal és erőszakoskodással vádolják az elnöki gárda tagjait Guinea-Conakryban. A jogvédő csoportok most arra mutattak rá, hogy Dadis Camara kapitány decemberi puccsa óta a vörös sapkás elitalakula emberei egyre gyakrabban léptek fel erőszakosan a civilek ellen, gyakran intoxikált állapotban, amiért ezek a csoportok a juntát teszik felelőssé.

1 komment

Címkék: olaj szomália nigéria puntland guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr851090741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eq (törölt) 2009.04.28. 13:16:55

A legújabb South Park részben a szomáliai kalózok témáját feszegetik, érdemes megnézni!
süti beállítások módosítása