HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Iszlamisták közti harc Szomáliában: 30 halott

2009.08.16. 15:53 silenthunter

Kemény harcba bonyolódott a Szomália középső részén fekvő Galgaduud tartomány Elder faluban a radikális iszlamista (vahhabi) Al-Shabaab és a mérsékelt iszlamista (szufi) Ahlu Sunnah Waljamaa (ASW) milícia. A kormánybarát szufik néhány napja foglalták el a körzetet, ahol a radikálisok most ellentámadást kíséreltek meg: a beszámolók szerint legalább 30 harcos halt meg, főként a támadók közül, és végül az ASW kerekedett felül, bár a Shabaab ezt tagadja. Galgaduud nagy része a szufik kezén van, a Shabaab csak egy körzetben tudta megtartani állásait. Közben bosszút fogadtak a szomáliai kalózok egykori egyiptomi foglyaik ellen. A 34 halász még áprilisban esett fogságba, csütörtökön azonban felülkerekedtek foglyultartóikon, kettőt megöltek, a többieket magukkal hurcolták és két hajóban a víz felé vették az irányt. A kalózok azt mondják, most 7 társuk holttestét találták meg a vízben: az egyiptomiak végeztek velük. A fegyveresek nyilvánvalóvá tették: bár eddig a megszokottnál jobban bántak az egyiptomi legénységgel, ha újra a kezük közé kerülnek, nem kerülik el a sorsukat.

Egy rendőr meghalt, két civil megsérült Algériában, amikor bomba robbant az északi Tigzirt város strandját felügyelő őrbódénál. A település az iszlamista lázadás egyik központja, Tizi Ozou környékén fekszik; az akció jól illeszkedik az utóbbi évek alacsony intenzitású terrorhullámának ívébe.

Az ugandai LRA lázadók öt emberét, köztük egy tisztet fogott el az ugandai hadsereg Közép-Afrika területén. A délkeleti Obo város környékén a határ kongói és középafrikai oldalán is jelentős mennyiségű LRA-támadást jegyeztek fel; nem véletlen, hogy Kongóból immár 1500 ember menekült biztonságot remélve a túloldalra. Uganda a gerillák nyomában jár, embereinek "mandátumot" adott a határátlépésre is. Az elfogott fegyveresek most Kampalában állhatnak majd bíróság elé.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria szomália uganda kalózok közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr71315575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása